Det lätt hänt att man fastnar på en och samma bettingsida. Och visst det är bekvämt och enkelt när det känns bekant och du vet vad du har att förvänta dig. Men det kan betala sig bra att jämföra oddsen då och då. Det kan skilja väldigt mycket på olika sajter nämligen.

Många vill satsa på odds och vi gör det av olika anledningar, det kan handla om stöd för det egna laget, öka spänningen i en match eller helt enkelt för chansen att vinna pengar. Varför du gillar att spela vet du bäst själv, men oavsett anledning är det inte fel att öka utdelningen på eventuella vinster. Det bästa sättet för att göra det är att genom att hålla koll på flera olika bettingsidor och vilka odds de erbjuder på just det som du vill spela på.

Oddset är en objektiv gissning av vad resultatet ska bli

Bakom ett odds står det många olika faktorer som beräknas matematiskt till en sannolikhet för ett slutresultat. Utifrån sannolikheten sätts ett odds och allt eftersom matchen närmar sig kan de siffrorna ändras beroende på nya fakta som tillkommer och hur de som spelar placerar sina bet.

Det man också behöver veta om odds är att spelbolagen bakom behöver en viss vinst till sin verksamhet. Därför justeras oddset så en viss del tillfaller spelbolaget. Ofta har man bra odds för spelare på populära matcher av den enkl anledningen  att många väljer att stanna på en spelsajt man en gång valt. Vill du öka dina chanser att vinna stort ska du därför ta för vana att jämför odds mellan olika sajter.

Oddsen ser olika ut i olika länder

●      De odds som fastställs i Europa presenteras med ett decimaltal, till exempel 1,2. Om du satsar 10 kr på det utfallet vinner du 20 kr.

●      Oddsen som kommer från brittiska bettingsajter presenteras istället som bråktal, 2/1 eller 2:1. För varje satsad krona vinner du två kronor, satsa 10 kr och vinna 20 kr.

●      De amerikanska oddsen har ett minus – eller ett + framför.

-300 betyder att du måste satsa 300 kr för att vinna 100 kr

+300 betyder att du kommer att vinna 300 kr på varje satsade 100 kr

●      Om du spelar på den asiatiska marknaden presenteras oddsen med hur mycket du vinner.

Om du satsar 50 kr på oddset som är 0,5 kommer du att vinna 25 kr.

Värdefullt att kolla olika länder

Bettingsajter har ofta bra koll på det som händer på hemmaplan, medan det som spelas utomlands kan det vara lite sämre koll på. Det betyder att oddsen sällan skiljer sig markant på olika svenska sajter på svenska matcher.

Däremot är det inte ovanligt att en brittisk eller amerikansk bettingsida inte riktigt hänger med i vad som händer inför till exempel en allsvenska match och därmed kan ha odds som baseras på gamla fakta. Har en spelare skadat sig eller annan fakta som kan påverka spelet kommit fram kan det ändra oddsen rejält. Att då kunna satsa pengar till ett bättre odds än de som baseras på senaste nytt kan göra att du kan vinna flera hundra kronor mer